• 1. What is the significance of CIP to organizations/ companies?

    Answer:

    CIP is an early preparation measure for organizations/ companies to prepare themselves for the law on Corporate Liability for Corruption to help eradicate corrupt practices in commercial organizations. This law requires companies to implement adequate measures to ensure corruption does not occur in the organization/ company.

    2. What happens to the previous CIP signatory status?

    Answer:

    The previous CIP signatory status is void and needs to be re-registered to join the new CIP program. However, former CIP signatories hold an advantage if they have successfully implemented 10 CIP initiatives.

    3. How effective is the implementation of CIP by organizations/ companies?

    Answer:

    CIP helps the development of anti-corruption framework for an organization/ company. However, it depends on the organization/ company’s commitment and dedication in implementing the initiatives, in addition to evaluating, monitoring and reporting the progress of the periodical implementation.

    4. Who can participate in the CIP program?

    Answer:

    The program is flexible and can be customized to various categories of organizations and companies in the country, as follows:

    • Local and International Multi-national Companies (MNC)
    • Public-listed Companies
    • Federal and State Statutory Bodies
    • Government-Linked Companies (GLC)
    • Government Investment Companies (GIC)
    • Government-Linked Investment Companies (GLIC)
    • Government-Owned Companies (GOC)
    • Minister of Finance-owned Company Incorporated
    • Medium-sized Enterprises
    • Small and Medium-sized Enterprises (SME)
    • Non-Governmental Organizations (NGO)
    • Other associations registered in Malaysia

    5. Why is the CIP program not included as one of the initiatives under the National Anti-Corruption Plan (NACP)?

    Answer:

    The CIP program is a voluntarily implemented tool to assist organizations/ companies through the establishment of suitable corruption prevention policies recommended by MACC for the private sector. Although it is not one of NACP initiatives, this program can help organizations/ companies develop an Organizational Anti-Corruption Plan (OACP), which is an NACP initiative from the following aspect:

    • To determine various anti-corruption policies that the organization needs to implement to help prevent corruption,
    • To identify risk of corruption in the organization’s daily dealings and measures to resolve it, and
    • To handle any corruption that occurs based on the policies and procedures in place.

    6. Is the implementation of initiatives under the CIP program monitored by CISM?

    Answer:

    The implementation of initiatives under the CIP is not directly monitored by CISM as the CIP program operates through a self-declaration mechanism, where organization/ company representatives update the CISM Initiatives Implementation Checklist any time after their application to participate in the CIP program is approved. The CISM team will only conduct visits to selected organizations/ companies to share best practices.

    7. How does a company register to participate in the CIP program?

    Answer:

    Organization/company representatives may register for a user account on the CISM Portal at https://cism.sprm.gov.my and then apply to participate in the program by completing the Application Form and supporting documents, as well as submitting a signed Corporate Integrity Pledge.

    8. Can CIP be used as a defence to fulfil the adequate procedures provision under section 17A of the Malaysian Anti-Corruption Act 2009?

    Answer:

    Yes, CIP may be used as a defence for the fulfilment of the adequate procedures provision under section 17A. However, it is not an absolute defence and it depends on the court to determine whether the procedure is adequate or otherwise.

    9. What happens if CIP signatories failed to implement all the set initiatives within a period of 2 years?

    Answer:

    CIP signatories need to re-apply to join the CIP program and complete the implementation of all initiatives within 2 years for the organization/ company to acquire “Completed” status.